Erilaisuus työyhteisössä on aina rikkaus. Eri-ikäiset, erilaisista kulttuuritaustoista tulevat ja erilaiset persoonat kohtaavat hoitotyössä. Työyhteisöistä löytyy villisti kategorisoituja punaisia, keltaisia, sinisiä ja vihreitä. On extroverttejä, introverttejä, myönteisiä ja negatiivisia, tiimityöntekijöitä ja yksinpuurtajia – hoitajia joka lähtöön. Testaa leikkimielinen, kuitenkin suuntaa antava, hoitajatyyppisi!

hoitajat

1. Kuvailisin itseäni

a. kärsivälliseksi, rauhalliseksi ja tarkaksi tiimityöntekijäksi
b. räväkäksi, nopeaksi ja ulospäinsuuntautuneeksi toiminnan ihmiseksi.
c. järkeväksi, järjestelmälliseksi ja luotettavaksi itsenäisen työn tekijäksi
d. luovaksi, myönteiseksi ja ihmisläheiseksi jokapaikanhöyläksi
e. kärsivälliseksi, tiedonhaluiseksi ja teoreettiseksi moniosaajaksi

2. Unelmatyöni hoitotyön kentiltä olisi:

a. joku rauhallinen, pysyvän potilasaineiston sairaala-, hoitokoti- tai vanhainkotiympäristö, jossa toimitaan työtiimeissä kaksi- tai kolmivuorotyössä.
b. ehdottomasti sellainen, jossa tapahtuu! Akuuttiosasto, ensiapu/päivystys tai leikkausosasto sopisivat hyvin kärsimättömälle luonteelleni. Pidän siitä, että asiakkaat ja työtoverit vaihtuvat.
c. joku, jossa olisi haasteita, jossa työhön pitää keskittyä ja selviytyä itsenäisestikin. Työssä tarjoutuu mahdollisuus kehittyä ja hoitaa erilaisia työtehtäviä
d. joku, jossa voisi toimia ihmisten kanssa, keskustella, kuunnella ja olla aidosti läsnä asiakkaan tai potilaan hoitoarjessa.
e. joku sellainen, jossa pääsee varmuudella etenemään, näkemään uutta ja kehittämään itseään ja työyhteisöään.

3. Ikävintä olisi aamulla saapua työpaikalle, jos

a. moni kollegoista olisi sairastunut, sijaisia ei saatu, yksikkö joutuisi ottamaan päivystyspotilaita ylipaikoille ja joutuisin tilanteisiin, joissa en aiemmin ole toiminut.
b. potilaat tai asiakkaat olisivat vanhoja tuttuja, mitään rutiineista poikkeavaa ei tapahtuisi.
c. esimies toteaisi, että minun pitää mennä sijaistamaan terveyskeskuksen vuodeosastolle sairastunutta hoitajaa.
d. minun pitäisi siirtyä edes hetkellisesti toimisto- tai hallinnollisiin työtehtäviin ja pärjätä niissä varsin itsenäisesti.
e. jokainen päivä olisi samanlainen enkä kokisi saavani työstä ”kasvattavia kokemuksia”.

4. Jos työtoverini, työ tai asiakkaat ärsyttävät minua

a. hengitän syvään, lasken kymmeneen – ”minä selviän!”. Saatan mainita rakentavasti ärsyttävistä asioista esimerkiksi osastokokouksista.
b. sanon asioista hetimiten suoraan mutta rakentavasti. Pidän siitä, että asiat käsitellään, en tietoisesti ”halua pahaa”, vaikka puhun suoraan.
c. ajattelen järjellä, tiedän, että ei kannata valittaa, mutta jos tilanne äityy, sen voi ottaa esiin yksikössä tai ainakin niiden kanssa, joita asia koskee.
d. pohdin, onko itselläni jokin huonosti tai onko yöuneni ollut heikkolaatuista. Mikä on ärtymyksen taustalla? Miten voisin saada tuntemukseni lieventymään? Asia pitää ehdottomasti ratkaista keskustelemalla.
e. sanon asiasta takuuvarmasti suoraan, sillä muuten tilanne saattaa paisua. Yhteinen keskustelu varmasti ratkaisee asian ja jokainen voi jatkaa työtään normaalisti. Halki, poikki ja pinoon!

5. Mikä seuraavista kiehtoo sinua eniten?

a. Makuuhaavat, haavanhoito, kinkkiset hoitomahdollisuusvalinnat, joita voi ratkaista vaikka tiimissä!
b. Monisairas, akuutisti sairastunut potilas, jonka hoito vaatii moniammatillista tiimiä ja huomattavan määrän erilaisia hoitotyön osaamista sekä nopeita päätöksiä.
c. Hengityskoneet, imulaitteet, Glasgowin coma scale ja kaikenlaiset vempaimet!
d. Tiimikokoukset, yhteiset asiakas-hoitotiimi-hoitokokoukset ja selkeät, ylös kirjoitetut ratkaisut asiakkaan parhaaksi.
e. Hoitotyön eettinen perusta, tiimidynamiikka ja täydennyskoulutukset.

6. Mitä teet mieluiten vapaa-ajalla?

a. Luen kirjoja, samoilen metsässä ja kuuntelen musiikkia – ihanaa!
b. Jokin vauhdikas urheilulaji saa mukavasti ajatukset irti töistä.
c. Ystävät, geokätköily ja mökkimölkky ovat mukavaa ajanvietettä.
d. Ystävät, perhe, ruoanlaitto ja lautapeli-illat sopivat minulle.
e. Kaikki, mitä voi tehdä yksin rauhassa menettelee. Ristikot, kävelyt, sudokut ja kirjoittaminen olisivat mukavia harrastuksia!

7. Miten kuvailisit itseäsi osana ryhmää työhaastattelussa?

a. Olen iloinen, avoin ja rauhallinen persoona.
b. Olen utelias, hieman kärsimätön ja nopea liikkeissäni.
c. Olen räväkkä ja iloinen, avoin uusille seikkailuille.
d. Olen sosiaalinen ja ihmisläheinen sekä helposti lähestyttävä.
e. Olen itsenäinen, tarkka ja maanläheinen. Johdan mieluusti.

8. Miten kuvailisit itseäsi työntekijänä työhaastattelussa?

a. Olen uuttera, sitoutunut ja kärsivällinen.
b. Olen nopeiden tilanteiden hoitaja, parhaimmillani itsenäisten päätösten edessä.
c. Olen melko huoleton työmyyrä, luotan osaamiseeni ja siihen, että hommat tulevat hoidetuksi.
d. Olen huolellinen ja pedantti työssäni. Potilasohjauksessa parhaimmillani.
e. Olen pedantti, toimin ohjeiden mukaisesti ja huolehdin, että työt tulevat tehdyksi ajallaan.

No, saitko kirjattua jonkinnäköisen kirjainrivistön kysymysten perusteella? Nyt voit laskea, kuinka monta kertaa kutakin kirjainta vastasit. Ohessa leikkimielinen (eikä missään nimessä mihinkään tieteelliseen pohjautuva) tulkinta siitä, minkälainen hoitaja olet.

**Eniten a-vastauksia: **

Olet rauhallinen ja luotettava hoitotyön osaaja. Toimit mieluusti vuodeosastotyössä ja kohtaat pitkäaikaisesti sairaita potilaita/asiakkaita työssäsi. Pidät myös poliklinikkatyöstä. Työn rutiininomaisuus ei haittaa sinua. Työryhmässä olet luottotyyppi, jonka osaaminen tunnistetaan ja jolta kysytään neuvoja hoitotyön toteuttamiseen. Olet työntekijänä jalat maassa -tyyppi, joka osaa rentoutua vapaa-ajallaan. Sinulle vakituinen työ tuo turvaa.

**Eniten b-vastauksia: **

Olet nopeiden tilanteiden hoitaja. Uteliaisuutesi on johdattanut sinut akuuttihoitotyöhön, triage-neuvontaan tai leikkausosastolle. Hallitset kaaoottisetkin tilanteet, osaat toimia itsenäisesti mutta olet kuitenkin tiimissä kysytty ja tykätty toimija. Pidät siitä, että työ opettaa toimimaan ja saat vastuuta osaamisesi lisäännyttyä. Haalit mieluusti lisätöitä ja hengailet työtovereiden kanssa vapaa-ajallakin.

**Eniten c-vastauksia: **

Olet sydämellinen hoitotyön osaaja. Todennäköisesti olet omimmillasi terveydenhoitajana, kätilönä tai bioanalyytikkona. Voit toimia myös teho-osastolla tai psykiatrisella kentällä. Teet työssäsi paljon itsenäisiä ratkaisuja ja seisot ylpeästi niiden takana. Uskallat pyytää apua, kun sitä tarvitset. Et missään nimessä ole tiimin heikoin lenkki. Olet yhteisöllinen ja avoin persoona, aina valmis.

**Eniten d-vastauksia: **

Olet tarkka ja huolellinen hoitaja. Pedanttisuutesi tulee esiin monissa tarkkuutta vaativissa työtehtävissä. Potilas- ja asiakaskontakteissa olet perusteellinen, ohjeistat potilaita niin, että he selviytyvät itsenäisesti kotioloissa. Tiedät paljon, sillä koulutat itseäsi säännöllisesti. Olet sosiaalinen ja jaat mieluusti tietoa työyhteisössäsi eteenpäin. Olet parhaimmillasi neuvontatyössä terveydenhoitajana, hoitajana kirurgisella vuodeosastolla tai kätilönä synnyttäneiden vuodeosastolla. Olet yhteisösi luottotyyppi.

**Eniten e-vastauksia: **

Olet pedantti johtajatyyppi. Todennäköisesti olet parhaimmillasi leikkausosaston ”lennonjohdossa”, osastonhoitajana tai tiimin vetäjänä. Olet mestari ratkomaan kriisejä ja konflikteja sekä luomaan hyviä tiimejä. Hoitajana olet jämäkkä ja asiallinen, potilasohjauksesi on täynnä napakkaa asiaa. Vaikka olet sosiaalinen ja helposti lähestyttävä, olet pohjimmiltasi yksintekijä. Iloitset onnistumisista ja kannustat mieluusti muita.

Osuiko?

Tarttumapinnoilla
Minna

Minna Salakari on elämäniloinen turkulainen. Minna on opettaja, projektipäällikkö ja terveyden edistämisen asiantuntija. Hän väitteli tohtoriksi toukokuussa 2020 Turun yliopiston kansanterveystieteenlaitokselta ja toimii päätyössään Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin opettajana. Minna on suorapuheinen ja kantaa ottava kirjoittaja, joka on kiinnostunut kaikenlaisesta viestinnästä. Hän on nopea tekstintuottaja, jota kiehtoo sote-alan ilmiöt laajasti. Minnan työskentelyä ohjaavat pohjaton uteliaisuus, kehittymisen halu ja positiivinen elämänasenne. Vapaa-ajallaan Minna liikkuu, lojuu, lukee ja viettää aikaa perheensä kanssa.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole
Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.
Kokeile Skholea kaksi viikkoa ilmaiseksi!