Joka työpaikalla on varmasti muotoutunut oma slangisanasto, ja lisäksi hoitoalalla on useita vakiintuneempia slangisanoja käytössä. Ajattelen hoitotyön ammattisanaston virallisempana ja slangin hieman vapaampaa sanastona. Tunnistatko nämä sanat?

Välineet
Keittis=keittosuolaliuos, jota voi käyttää nesteyttämiseen tai esimerkiksi haavan puhdistukseen

Katikka=katetri

Sorsa=kannellinen virtsapullo miehille, esimerkiksi vuodepotilaalle

Deko=huuhtelu- ja desinfiointikone, jonka näyttö korvaa käsinpesun ja kemiallisen desinfektion esimerkiksi portatiiveille, virtsankeräys- ja siivousvälineille sekä alusastioille

Paikat
Huuhtis=huuhteluhuone, täällä on esimerkiksi deko, ja huoneessa tapahtuu osastolla potilashoitoon tarvittavien välineiden pesu.

Liinis=liinavaatevarasto

Päiki=PÄIväKIrurgia, eli yksikkö, jossa leikkauksia tehdään yöpymättä sairaalassa ennen sekä jälkeen leikkauksen

Leiko=LEikkaukseen KOtoa, eli potilas saapuu leikkausaamuna Leiko-yksikköön, josta siirtyy leikkaussaliin ja siirtyy leikkaukseen

Ammatit
Enska=ensihoitaja

Lähäri=lähihoitaja

Lekuri/tohtori/doc=lääkäri

Ane tai nukkumatti=anestesiologi, eli "nukutuslääkäri", jolle kuuluvat myös toki kivunhoito, tehohoito ja ensihoito

Assari=assistentti, eli esimerkiksi sairaanhoitaja, joka avustaa lääkäriä toimenpiteessä tai leikkauksessa

Potilasryhmät
Kirra=kirurgiset potilaat tai kirurginen osasto

Sisus=sisätautipotilas tai -osasto

MT=mielenterveyspotilas

Lääkkeet
3xA=kolmen A-alkuisen lääkkeen kombo akuuttiin psykoosiin = Ativan + cisordinol Acudart + Akineton

Pamit=bentsodiatsepiinit, eli ryhmä rauhoittavia lääkkeitä. Tähän kuuluu muun muassa lääkkeet kauppanimillä diapam, oksepam/opamox ja xanor

Muut
Lepari=leposide-eristys, jota käytetään muun muassa psyliatrisessa sairaalassa, eli potilas sidotaan sänkyyn

Suikkari=itsemurha tai itsemurhayritys (suicidal)

Käytätkö sinä lyhenteitä kirjaamisessa?

Hoitotyön kirjaamisessa käytetään melko paljon lyhenteitä, vaikka se ei ole aina kovin suotavaa. Ohjeen mukaan potilasasiakirjoissa saa käyttää yleisesti tunnettuja termejä ja lyhenteitä. Tämä raja on tosin melko häilyvä. Lyhenteet voivat erota yksiköittäin, ja näin tämä on turvallisuusriski esimerkiksi sijaisen tullessa osastolle. Hoitajat saattavat vielä tunnistaa kollegoiden käyttämät lyhenteet, mutta omia tietoja lukiessaan potilas itse tuskin näitä tietää?

Phv=pahvointi/pahoinvoiva

Lri=lääkäri

RR=verenpaine

T.ax tai tax=kainalolämpö (temp. axillaris)

VS tai v.s.=verensokeri

Vo=vastaanotto

Tva=tutkittava, käytetään asiakkaasta/potilaasta
application-3399516_1920-1
Kerron loppuun oman hauskan tarinan sairaanhoitajaopiskeluajoiltani. Olin ensimmäisessä harjoittelussa eräässä terveyskeskuksessa ja siellä eräs sairaanhoitaja sanoi, että Maija, joka oli noin 80v vuodepotilas, lähtee huomenna Floridaan. Mietin silloin, että todellako Floridaan tuossa kunnossa. Enkä kehdannut kysyä. Joitain päiviä myöhemmin raportilla kerrottiin, että Pertti on nyt laitettu Floridan jonoon, jolloin kysyin että miksi kaikki lähtee Floridaan, ja sain selityksen. Florida oli paikallisen palvelutalon yksikkö. Tämähän toki selvensi asiaa paljon. Hoitajat eivät olleet tajunneet tietenkään selventää asiaa, kun heille se oli itsestäänselvä asia. Ja näin tapahtuu varmasti monen muunkin slangisanan kohdalla.

Oletko sinä joutunut hassuun tilanteeseen hoitotyön slangin takia? Mitä muita hoitotyön slangisanoja tiedät?

Blogin tekstin tarjoaa Skhole
Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.
Kokeile Skholea kaksi viikkoa ilmaiseksi!