Turvallinen kesäloma

Jokainen meistä varmasti odottaa hyvin ansaittua kesälomaa, erityisesti kaiken tämän koronahässäkän keskellä. Loman onnistumiseen voi vaikuttaa monella tapaa. Yksi onnistumisen tae on varautuminen erilaisiin loma-ajan poikkeaviin tilanteisiin. Esimerkiksi, osaisitko näin kylmiltään kertoa kesämökkisi tarkat koordinaatit? Tai milloin viimeksi olet käynyt läpi mökkisi lääkekaapin sisällön? Entä milloin viimeksi olet tarkistanut kesämökkisi palovaroittimien kunnon?

Monella meistä on mahdollisuus viettää lomamme joko kesämökillä tai "mummolassa”. Osa meistä viettää lomansa esimerkiksi merellä purjehtien tai muuten veneillen. Joku taas käyttää kesälomansa retkeillen Lapissa. Jokaista näistä yhdistää kuitenkin ajatus siitä, että loma vietetään poissa kotoa. Tämä tuo mukanaan omat haasteensa.

Kavereiden mökeillä vieraillessani olen törmännyt aivan liian usein tilanteeseen, että mökin turvallisuuteen liittyvä varustelu on puutteellista tai pahimmissa tapauksissa täysin olematonta.

Ohessa lyhyt tarkistuslista, jonka avulla pystyt varmistamaan itsellesi ja perheellesi turvallisen kesäloman:

Kesämökin lääkekaapin sisältö

Tarkista lomanviettopaikkasi lääkekaapin sisältö tai vie se mukanasi, jos tiedät, että lomapaikastasi puuttuu tarvikkeita. Lääkekaapin sisältö tulisi tarkistaa viimeistään heti loman alussa, tai jos mahdollista niin jo ennen lomaa. Tarkistusta helpottaa esimerkiksi lista lääkekaapin sisällöstä, johon on kirjattu lääkkeen nimi ja sen vanhenemisajankohta. Listasta on helppo tarkistaa mitkä lääkkeet ovat vaihdon tarpeessa. Muista, että vanhentuneet lääkkeet tulee toimittaa apteekkiin. Vanhentuneita lääkkeitä ei saa missään nimessä hävittää esimerkiksi sekajätteenä!

Jos sinulla ei ole kesänviettopaikassasi vielä hankittuna ”loma-apteekkia”, saat siihen apuja käyttämästäsi apteekista.

Seuraavia lääkkeitä ja tarvikkeita olisi hyvä löytyä jokaisesta loma-apteekista:

  • Allergialääkkeet (antihistamiini) sekä silmätipat
  • Avaruuslakana
  • Haavanhoitoon laastarilajitelma, sidetaitoksia sekä desinfiointiaine
  • Henkilökohtaiset lääkkeet
  • Hydrokortisonivoide auringon polttamalle iholle sekä hyönteisten pistoihin
  • Kipulääkkeet (Ibuprofeiini ja parasetamoli) sekä aikuisten että lasten annoskoossa
  • Kuumemittari
  • Kyypakkaus
  • Lääkehiili mahdollisten myrkytysten varalle
  • Matkapahoinvointilääke
  • Pinsetit ja punkkipihdit
  • Vatsan toimintaan liittyvät lääkkeet (ripuli-, ummetus- ja närästyslääke, maitohappobakteerit)

Kesämökin lääkekaapin lisäksi lomailijan kannattaa etukäteen selvittää lomapaikkaa lähinnä olevan ympärivuorokautisen sairaalan päivystyksen yhteystiedot, osoite sekä mahdollisesti yksityisen lääkäriaseman yhteystiedot. Samalla kannattaa selvittää lähimmän hammaspäivystyksen yhteystiedot. Kirjaa nämä tiedot esimerkiksi lääkekaapin oveen tai johonkin muuhun helposti löydettävään paikkaan. Puhelinnumeroiden yhteyteen kannattaa lisätä myös yleinen hätänumero 112! Voit myös tallentaa yhteystiedot matkapuhelimeesi otsikolla: KESÄLOMA 2021 TÄRKEÄT PUHELINNUMEROT. Monet yksityiset lääkäripalveluja tarjoavat yritykset tarjoavat myös videoyhteyden avulla tapahtuvaa lääkärinvastaanottoa.

Ensiapu

Kesämökillä puuhastellaan yleensä suoritteita jotka osaltaan nostavat riskiä erilaisiin loukkaantumisiin. Mahdollisia tapaturmia varten mökille kannattaa hankkia riittävä ensiapuvälineistö. Isoimmat riskit mökillä liittyvät suureen verenvuotoon. Suuren verenvuodon hallinta tulee huomioida paine- ja kiristyssiteillä. Siteiden käyttöä kannattaa myös harjoitella etukäteen.

Ensiapuvälineet kannattaa keskittää kannettavaan reppuun ja sisältö tulisi kerrata kaikkien mökkiläisten kesken. Muun muassa apteekeissa ja suurissa marketeissa myydään valmiita ensiapulaukkuja. Myös netistä löytyy moni verkkokauppoja, josta voi tilata joko valmiin setin tai sisällöltään räätälöidyn ensiapulaukun tai ensiapurepun.

Paloturvallisuus

Mökin tai esimerkiksi purjeveneen paloturvallisuuteen tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Kesämökin palovaroittimien sekä häkävaroittimien toimintakunto kannattaa tarkistaa heti loman alussa. Samoin alkusammutuskaluston (neste/jauhesammuttimet ja sammutuspeite) sijainti ja kunto kannattaa tarkistaa.

Mökkien tulisijojen nuohous tulee olla ajan tasalla. Jos sinulla on mökillä käytössä jatkojohtovirityksiä, poista ne heti käytöstä!

Paloturvallisuuteen liittyy myös se, että esimerkiksi mökille johtavat kulkureitit ovat siinä kunnossa, että ne kestävät raskaan paloauton painon. Myös ajoreittien esteettömyys tulee varmistaa, mökkitiet ovat hyvin usein kapeakulkuisia tienvierustaan kasvaneen puuston takia. Puiden oksat ja latvukset saattavat myös hankaloittaa ison paloauton liikkumisen. Pahimmillaan puut saattavat hidastaa tai jopa estää paloauton tulon tilannepaikalle.

Mökin sijainti

Mökin osoite kannattaa olla kirjoitettuna ylös mökin sisääntulon yhteyteen. Osoitteen lisäksi kannattaa selvittää mökin karttakoordinaatit. Karttakoordinaattien avulla hätäkeskus voi hälyttää paikalle apua, vaikka mökin tarkka osoite ei ole tiedossa ja näin avun saanti nopeutuu. Karttakoordinaatit voi selvittää helposti matkapuhelimella 112 Suomi – sovelluksen avulla.

Voit ladata 112 Suomi-sovelluksen matkapuhelimeesi sovelluskaupastasi:

Näillä eväillä pystyt varmistamaan itsellesi ja perheellesi rentouttavan kesäloman ja voit keskittyä esimerkiksi savusaunan lämmitykseen!

Skhole tarjoaa erilaisia akuuttityön verkkokursseja, jotka tukevat akuuttityössä työskentelevien hoitajien ammatillisen osaamisen ylläpitoa. Tämän linkin takaa löydät kurssitarjonnan. Kannattaa tutustua kurssitarjontaan!

Teemu Väänänen on reipas Stadista lähtöisin oleva salolainen sairaanhoitajaopiskelija, perustason ensihoitaja ja turva-alan ammattilainen. Sairaanhoitajaopintojen myötä Teemulle on tullut tutuksi mm. erikoissairaanhoidon sisätautiyksikkö, akuuttipsykoosiosastot, saattohoito sekä sairaalan päivystys. Teemu on helposti lähestyttävä, läsnäoleva ja akuuteissa tilanteissa viihtyvä, joka on kaiken aikaa lapsenomaisen utelias oppimaan uutta akuuttihoidon saralla. Kiireisen opiskelija-arjen vastapainona Teemu harrastaa perhokalastusta, retkiautoilua ja vaeltamista.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.