a

Tämä kirje on sinulle, hoitaja ja äiti. Sinulle, joka teet haastavaa ja vastuullista työtä vaatimattomalla palkalla. Haluan kertoa, kuinka tärkeää työtä juuri sinä teet. Miten paljon arvostan sinua hoitajana ja äitinä.

Et kasvata, hoida ja hoivaa vain maailman ihaninta lasta. Sinä kannat huolta myös muiden isistä, äideistä, tyttäristä, pojista ja puolisoista. Tekisi mieli sanoa lapsesi puolesta ylpeänä, yhtä tuttua ruokamainosta mukaillen, että meidän äiti hoitaa teidän äitien ja isien lapset.

Hoitotyön ja äitiyden yhdistäminen ei varmasti ole ollut elämässäsi kaikkein helpoin tehtävä. Uskon, että olet kokenut hetkiä, jolloin olet sydän pamppaillen lähtenyt työvuoroon hoitamaan muita ihmisiä. Miettien samalla, miten paljon sinua tarvittaisiin kotona hoitamassa omaa lastasi. Mutta sinä olet selviytynyt siitäkin, koska muuta vaihtoehtoa ei silloin ole ollut.

Tiedän, ettei hoitajan palkalla pötkitä pitkälle. Olet ehkä siirtänyt omat tarpeesi syrjään, käyttääksesi viimeiset rahasi lapseesi ja pitääksesi katon perheesi pään yllä. Miettinyt, miten rahat riittävät seuraavaan tilipäivään saakka, kun lapsi on tarvinnut vaikkapa kurahousut, luistimet tai ruokaa loppukuuksi.

Hoitotyö on varmasti opettanut sinulle, ettei maailma ole aina reilu paikka. Olet nähnyt työssäsi vanhempien ja lasten julmiakin kohtaloita. Samaistunut heidän tarinaansa, itkenyt heidän kyyneliään. Salaa toivonut, että sillä aikaa kotona olisi kaikki hyvin. Kokenut myös onnenhetkiä, niin töissä potilaasi puolesta kuin kotona lapsesi kanssa.

Uskon, että vain harva hoitajaäiti haluaa kantaa sankarin viittaa harteillaan. Mutta. Se sinä minun mielessäni olet. Arjen sankari ja yksi tämän maan tukipilareista. Jos hoitajaäitejä ei olisi, niin monen lapsen arki olisi lohduttomampaa ja tämän maan sydämen syke kuuluisi vaimeampana.

Pysähdytkö koskaan työssäsi miettimään yhtä asiaa? Miten monen äidin ja isän käsinä, korvina, silminä ja tunteina sinä potilaita hoitaessasi toimit. Hoidat, tarkkailet, konsultoit, lääkitset, peset, puet, ruokit, kirjaat ja valvot. Teet kaikki ne asiat, jotka toivoisit jonkun muun tekevän, kun sinun lapsesi tarvitsee apua ja hoitoa. Siksi työsi kädenjälki on meille kaikille korvaamatonta.

Harva edes ymmärtää millaista taitoa ja osaamista hoitotyösi vaatii. Miten työvuoron jälkeen hoitajan työasu vaihdetaan huoltajan ja hoivaajan vaatteisiin. Miten yrität jättää tunteiden vuoristoradan ja kiireisen potilastyön pukukaappiin. Vain siksi, että sinulla olisi äitinä antaa lapsellesi mahdollisimman paljon hellyydenosoituksia, aikaa ja huomiota, joita hän kaipaa.

Joskus sinusta voi tuntua, ettei sinua arvosteta. Kukaan ei huomaa kaikkea arvokasta työtä, jonka olet tehnyt hoitotyössä ja kotona. Juuri sinä hetkenä haluaisin katsoa sinua syvälle silmiin. Kertoa, miten lähtemättömän vaikutuksen olet minuun hoitajana ja äitinä tehnyt. Lisätä lopuksi nämä sanat juuri sinulle: olet tärkeä.

Lue myös: ”Sä kohtasit mut kokonaisena ihmisenä” – hoitotyö vaatii hyvinvointia.

Jan Holmberg on terveysalan monitoimimies. Hän toimii kouluttajana, tietokirjailijana ja on koulutukseltaan sairaanhoitaja (ylempi AMK) ja ammatillinen opettaja. Janilta sujuu somemanagerointi, oppimateriaalien tekeminen ja bloggaaminen yhtä hyvin kuin kansainvälisissä hankkeissa luoviminen. Hän on koukuttava kirjoittaja, jonka mottoja ovat rohkeus, kehittäminen ja tulevaisuuteen katsominen. Vapaa-ajalla hän lukee, kuuntelee ja pyrkii keskittymään tärkeisiin hetkiin ja ihmisiin elämässään.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole
Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.
Kokeile Skholea kaksi viikkoa ilmaiseksi!