Ruoan perimmäisestä tarkoituksesta, olla ravintona meille, on tultu kauas. Ruoalla kilpaillaan, siitä riidellään ja sen käyttöä ja käyttämättä jättämistä perustellaan usein myös ilmastovaikutuksella. Ruokaa jätetään syömättä, sitä syödään liikaa, jossain ruokaa ei ole tarpeeksi ja jossain sitä on yli tarpeen. Mä palasin ruoan merkityksen juurelle ja tsekkasin kurssin ravitsemuksesta ja terveydestä. Se toi itselleni varmuutta puhua (koulu)ruoan puolesta ja syvensi tietämystäni eri ravintoaineista.

Ruokaa terveydeksi ei tavaksi tai tunteisiin

Se, että ravinto on ainetta jota ihminen tarvitsee elääkseen on osaksi unohtunut. Ruoka liitetään usein muihin yhteyksiin, kuin hengissä selviämiseen. Jos on surua, kokoonnutaan ruokapöydän ääreen. Jos on iloa, tehdään samoin. On tapana syödä tiettyjä ruokia, tiettyyn aikaan, tietyssä järjestyksessä, tietyllä tavalla. Ruoalla korostetaan tai tukahdutetaan tunteita, syyllistetään ja syyllistytään.

Miten voisimme sitten oppia ajattelemaan vain ruokaa ravintona, yhtenä terveyden tärkeänä osatekijänä ? Vai onko ruokailun sosiaalinen ulottuvuus tärkeä? Onko tärkeämpää syödä terveellisesti yksin vain epäterveellisesti yhdessä? Vaikeaa eikö vaan?

Ruokaa koulussa

Kouluruokailu herättää valtavasti tunteita ja onhan se tärkeä ja hieno juttu: maksuton ateria kaikille oppilaille eskarista toiselle asteelle. Mua harmittaa, kun siitä uutisoidaan negatiivisesti. Esim.kouluterveyskyselystäkin on nostettu esiin se, että niitä oppilaita on yhä enemmän ketkä eivät syö kouluruokaa joka päivä. Miksi ei esimerkiksi uutisoida, että viitenä päivänä ruokailevia oppilaita on kumminkin enemmän kuin niitä, ketkä syövät koululounasta harvemmin. Se on mun mielestä hyvin se.

Meillä oli koululla viime perjantaina Kaamea kouluruokapäivä :) Hieno meininki, mahtavaa ruokaa, ihanaa yhteistyötä.

1

Riittävä, terve ravitsemus ei tarvitse ympärilleen jatkuvasti teatteria. On hyvä palata perusasioihin ja jättää kikkailut, varsinkin jos ruoka(ilut) tuottaa ongelmia tai ylimääräistä päänvaivaa. Unohtaa paineet ja syödä niin kuin omalle keholle ja mielelle on hyväksi. Hei,testaamalla skholea pääset sinäkin tsekkaamaan, muiden kurssien ohella, tämän mainion ravitsemus ja terveys kurssin. Saat tietoa syömisen ja siitä puhumisen perusteeksi !

Käy katsomassa myös juuri julkaistu ruokailusuositus ammattioppilaitoksiin ja lukioihin sekä kouluruokasuositus ja jaa mielipiteesi ravinnosta, ruoasta ja ruokailutilanteisiin liittyvisistä asioista.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole
Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.
Kokeile Skholea kaksi viikkoa ilmaiseksi!