9gCBLkRA

Takana on rankka ja kiireinen päivä, olet juossut paikasta toiseen ja antanut kaikkesi. Kuinka päästä irti kiireentunteesta ja helpottaa stressiä sekä uupumista? Voiko kuormittuneisuudesta edes päästä irti vai seuraako se jatkuvasti mukanasi?

Jokaisella on omat rentoutumiskeinonsa; yksi neuloo, toinen lähtee kavereiden kanssa kahville ja kolmas kuuntelee musiikkia. Yksi hyvä ja kaikille täysin ilmainen rentoutumiskeino on lähteä ulos ja luonnon äärelle. Merenranta, metsä, laituri, nuotipaikka, luontopolku tai vaikka järvimaisema. Jokaisen meidän lähiympäristöstä löytyy luontoa. Luonnossa oleminen nostaa mielialaa, laskee sykettä ja verenpainetta, vähentää ahdistuneisuutta, levottomuutta, negatiivisia tunteita ja stressiä (mm. Hirvonen 2014; Mielenterveytalo 2018; Vattulainen ym. 2011). Ajan ei tarvitse olla pitkä, jo vartin on todettu vaikuttavan terveyteen myönteisesti. Lisäksi luonto voi houkutella liikkumaan, mikä vaikuttaa myönteisesti terveyteen.

Ulos ja luontoon voi lähteä ilman ajatusta varsinaisesta liikunnasta, ja keskittyä täysin psyykkiseen hyvinvointiin sekä rentoutumiseen. Toisinaan on tarpeen vain olla, kuunnella luonnonääniä, katsella ympärilleen sekä olla pois kaikesta infotulvasta ja kiireen keskeltä. Koska Sinä olet ollut täysin poissa kaikesta arjen kiireestä ja suorittamisesta, vain ollut ja rentoutunut?

Luontolähtöisiä menetelmiä käytetään myös potilaiden sekä asiakkaiden hoidon ja kasvatuksen tukena, ja nämä ovat tutkitusti tehokkaita (ks. Chitic ym. 2012; Annerstedt & Währborg 2011; MTT 2009). Nykyään emme voi välttyä jatkuvalta tietotulvalta, suosittelenkin siis jättämään kännykän kotiin ja suuntaamaan kuuntelemaan ulos sitä kaikkein rauhoittavinta; hiljaisuutta ja luontoa.

Hoitoalallla suurimmassa osasssa työpaikoista on suuri etu ja onni, että seuraava vuoro jatkaa siitä, mihin edellinen vuoro on jäänyt. Tämän vuoksi onkin tärkeää osata itse päästää irti työasioista ja sen tuomasta stressistä silloin, kun painaa töistä lähtiessä oven kiinni. Muistathan myös arvostaa sitä, että homma rullaa myös silloin kun itse olet poissa.

Kerro kommentteihin; mitkä ovat Sinun keinot rentoutua ja päästä irti arjen kiireistä ja stressistä?

*"Lähteet:
Annerstedt & Währborg. 2011. Natureassisted therapy:Systematic review of controlled and observational studies.
Chitic, Rusu & Szamoskozi. 2012. The effects of animal assisted therapy on communication and social skills: A metaanalysis.
Hirvonen. 2014. Luontohoivan asiakasvaikutukset. Mikkelin ammattikorkeakoulu. Tutkimuksia ja raportteja 86. http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/79918/URNISBN9789515884138.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Vattulainen, Sarjala, Savonen & Korpela. 2009. Elpymiskokemuksia metsästä. Voimapolun käyttäjäkysely. Metla. Metsäntutkimuslaitos.
Mielenterveystalo. 2018. Luonnon vaikutus hyvinvointiin.
MTT. 2009. Suomen maatalous ja maaseutuelinkeinot 2009. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/hankkeet/greencare/mita
*
Kuva: Juha Vihavainen

Blogin tekstin tarjoaa Skhole
Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.
Kokeile Skholea kaksi viikkoa ilmaiseksi!