9 vinkkiä elämään kasvosuojan kanssa

a
Kauppakeskuksessa yksi kosketteli jatkuvasti remonttikäyttöön tarkoitettua pölysuojainta kasvoillaan, toinen kulki kaupassa hengityksensuojain leuan alla ja kolmas oli nenänpaljastaja. Seuraava oli onnistunut peittämään oikeat kasvojen aukot, muttei ollut muotoillut kertakäyttöistä suu-nenäsuusuojusta tiiviiksi nenänvarren kohdalta lainkaan (kuten yllä olevassa kuvassa).

Yksi tuttavapariskunta jutteli huivit kasvoillaan ihan kylkikyljessä kiinni toisilleen. Toinen selitti, miten kangastilkku kasvojen edessä suojaisi hänet täysin koronavirukselta. Voi, Luoja, mikä näky! Äkkiseltään laskettuna noin puolet erilaisia kasvosuojia käyttäneistä toimivat niiden kanssa kyseenalaisesti tai tehottomasti. Kasvosuojainta väärin käytettynä koronaviruksen tartuntariski on samaa luokkaa kuin ilman sitä. Suojaan käytetyt rahat menevät silloin kankkulan kaivoon.

Olisin halunnut jatkuvasti käydä korjaamassa ihmisten kasvosuojien käyttöä. Kertoa monelle käsien pesun ja turvavälien tärkeydestä kasvojen alaosan peittämisen lisäksi. Sen sijaan kirjoitin nämä vinkit kasvosuojien käyttäjien iloksi.

1. Kasvosuojaimet
Valitse kasvosuojain fiksusti ja tarpeen mukaan. Kasvosuojaimista muun muassa hengityksensuojaimet ovat suodattavia puolinaamareita uloshengitysventtiilillä tai ilman. Ne estävät tehokkuusluokituksensa (EU-alueella esimerkiksi FFP1-FFP3) mukaan käyttäjäänsä tartuttamasta tai saamasta virustartuntaa. Mahdollisesta venttiilistä riippuu, laskeeko suojain käyttäjän pisarat ympäristöön. Suu- ja nenäsuojus sen sijaan vähentää riskiä pisaratartunnasta muita ihmisiä kohtaan, mutta ilmassa olevilta pienhiukkasilta se ei käyttäjäänsä suojaa. Suu-nenäsuojukset on CE-merkitty lääkinnällisinä laitteina.

Kangasmaskien antama suoja on heikko hengityssuojaimiin verrattuna ja niiden laatu vaihtelee. Ne voivat päästää läpi suuriakin määriä viruksia ja bakteereja. Rakennuskäyttöön tarkoitettua pölysuojainta ei käyttötarkoituksensa vuoksi ole yleensä tarkoitettu suodattamaan bakteereja ja viruksia.

Kasvosuojaimen tulee aina istua hyvin kasvoille. Se ei saa vuotaa sivuilta tai silmien alta tai suojausteho voi merkittävästi heikentyä. Joskus kasvosuojaimen käyttö voi aiheuttaa huonovointisuutta. Syynä voi olla, että suojain on liian tiivis ja hiilidioksiidipitoisuus maskin sisäpuolella nousee liian korkeaksi.

2. Pukeminen
Ennen puhtaan kasvosuojan pukemista kädet pestään huolellisesti saippualla tai desinfioidaan. Mahdolliset laskokset ovat suuta vasten tulevalla puolella yleensä ylöspäin. Suoja kiinnitetään kuivin käsin pään tai korvien taakse koskien vain naruihin tai korvalenkkeihin. Suojan yläosan tulee peittää suu ja nenä. Osasta suu-nenäsuojista vahvike muotoillaan sormien pinsettiotteella tiiviisti nenänvarren yli. Suoja asetallaan kasvoille vetämällä se pinsettiotteella alareunasta leuan alle pitäen samalla kiinni nenäosasta. Lopuksi tarkistetaan, että suoja on mahdollisimman tiivis kaikista reunoista.

3. Käyttö
Käytön aikana kasvoilla olevaan suojaan ei saa koskea paljain käsin. Jos näin tekee, on kädet aina pestävä saippualla tai desinfioitava. Tarkoitus on hengittää kasvosuojan läpi, ei sen reunojen kautta. Kasvomaski tai hengityksensuojain ei suojaa silloin, kun se on syömisen, juomisen tai tupakoinnin ajaksi vedetty leuan alle, hiuspannaksi tai roikkuu kasvojen sivussa toisesta korvasta. Muista, ettei hengitysilmasta tarttuville bakteereille tai viruksille ole väliä, minkä limakalvon pinnalle ne sisäänhengityksen jälkeen laskeutuvat.

4. Riisuminen
Kasvojen suoja riisutaan koskemalla vain nauhoihin tai lenkkeihin. Sitä ennen kädet pestään saippualla tai desinfioidaan. Suojaosan sisä- tai ulkopintaan ei saa koskea paljain käsin. Riisumisen jälkeen kädet pestään tai desinfioidaan uudelleen.

5. Hävittäminen tai peseminen
Kertakäyttöinen hengityksensuojain heitetään yhden käyttökerran jälkeen varovasti roska-astiaan ja lajitellaan poltettavaan jätteeseen. Mielellään se tulisi kääriä pussiin, jottei jätteen käsittelijä joudu vahingossa kosketuksiin käytetyn hengityksensuojan kanssa.

Käytetty kasvomaski taas tulee sulkea varovasti tiiviiseen rasiaan tai pussiin. Kangasmaski pestään joka ikisen käyttökerran jälkeen 90 asteen pesuohjelmalla tai keittämällä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty pesuainetta.

6. Säilytys
Varmista, että kasvosuojaimet säilytetään oikein, kuivassa paikassa ja suojassa lialta. Mukana kannattaa pitää kahta tiivistä rasiaa tai saumasuljentapussia ja käsien desinfiointiainetta. Toinen rasia tai pussi on puhtaita ja toinen likaisia suojia varten. Käsidesi on hyvä olla mukana aina, jollei käsiä voi pestä saippualla. Mukana kannattaa pitää useampia suojia, jos narut tai lenkit sattuisivat katkeamaan tai suoja pitäisi pitkän päivän vuoksi vaihtaa.

7. Säilytyspaikka
Kasvosuojat kannattaa säilyttää kotona ja töissä samassa paikassa. Kotona vaikkapa kotiavainten kanssa ja töissä lähellä työpistettä. Mukaan reissuun kasvosuojat lähtevät kotoa, kun ne ovat aina samassa kassissa. Ne on pakattu omiin säilytysrasioihin tai pusseihin, joihin on kirjoitettu päälle sanat likaiset ja puhtaat sekaannusten välttämiseksi.

8. Käyttöikä
Kasvosuojaimilla on aina tietty käyttöikä, minkä jälkeen teho heikkenee tai suojain alkaa läpäistä bakteereja ja viruksia. Lähtökohtaisesti suojia ei tulisi käyttää ainakaan tunteja kerrallaan tai niiden kostuttua. Siitä syystä suojaimen vaihtoväliin on kiinnitettävä tarkkaan huomiota valmistajan ohjeiden mukaan. Kasvosuojaimen käyttöiän pidentäminen käyttämällä niitä molemmilta puolilta on tehotonta ja altistaa käyttäjän bakteereille ja viruksille.

9. Käyttäytyminen
Käytettäessä kasvosuojaa muita bakteerien ja virusten leviämisen torjuntaan liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita ei saa unohtaa. Hyvästä yskimis- ja aivastamistekniikasta, käsihygieniasta, tervehtimistavoista ja riittävistä turvaväleistä on muistettava pitää huolta. Erityisesti tutut ympäristöt ovat paikkoja, joissa turvaohjeista voi olla hankalinta pitää huolta, kuten työpaikkalla. Se ei silti saa olla este turvallisuusohjeiden noudattamiselle, jos niitä voidaan lähtökohtaisesti noudattaa. On myös hyvä muistaa, etteivät kaikki voi käyttää kasvosuojaa terveydellisistä syistä.

Lue myös: Koronakriisi on myös henkilökohtainen kriisi – Nämä asiat sinun on hyvä tietää.

Jan Holmberg on terveysalan monitoimimies. Hän toimii kouluttajana, tietokirjailijana ja on koulutukseltaan sairaanhoitaja (ylempi AMK) ja ammatillinen opettaja. Janilta sujuu somemanagerointi, oppimateriaalien tekeminen ja bloggaaminen yhtä hyvin kuin kansainvälisissä hankkeissa luoviminen. Hän on koukuttava kirjoittaja, jonka mottoja ovat rohkeus, kehittäminen ja tulevaisuuteen katsominen. Vapaa-ajalla hän lukee, kuuntelee ja pyrkii keskittymään tärkeisiin hetkiin ja ihmisiin elämässään.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.