Uskoakseni iso osa meistä hoitoalan ihmisistä on jossain vaiheessa punninnut opintojen mahdollisuutta. Voi olla että kaipaisi jotain uutta, jotain lisää tai haluaisi haastaa itseään. Lähihoitajasta sairaanhoitajaksi, sairaanhoitajasta YAMKiin tai yliopistoon, ehkäpä terapiaopintoja sairaanhoitajana tai kenties toiselta alalta hoitoalalle?

Sairaanhoitajan tutkinto on siitä todella mieletön, että lopulta se on aika laaja ammatti, ja töitä voi tehdä todella erityyppisissä paikoissa ja lisäopintoja voi suorittaa moneen suuntaan ja monenlaisia! Oletko punninnut plussia ja miinuksia, mitä opiskelu juuri sinun ja perheesi elämässä tarkoittaisi? Itse tein hahmotelmaa päässäni, kun mietin hoitotieteen opintoja. Tällöin mietin mitä se juuri minun elämässäni tarkoittaa, vaatii sekä antaa.

5-syyta-opiskella

Epäilen, että hyvin harvalla tulee koskaan olemaan täysin mahtavaa saumaa opiskella, lähes aina se tarkoittuu luopumista jostain. Se voi tarkoittaa luopumista hetkellisesti vapaa-ajasta, rahasta, harrastuksista tai hyvistä työtarjouksista. Yleensä opinnot kestävät kuitenkin vain joitain vuosia, joten on hyvä muistaa, että kyse on väliaikaisesta tilanteesta. Mutta on myöskin tärkeää pohtia suunnitelmaa, kuinka opinnot käytännössä aikoo toteuttaa huomioiden muun muassa rahan, mahdollisen välimatkan koulun ja kodin välillä sekä perheen muut menot.

Omalla kohdalla opiskelu on ehdottomasti enemmän antanut kuin ottanut, vaikka toki se välillä tuntuukin täysin päinvastaiselta. Mutta mitä hyvää se opiskelu sitten onkaan antanut ja tuo tullessaan?

1. Laajemmat työmahdollisuudet

Tätähän sillä opiskelulla pääasiassa haetaan. Terveystieteiden maisterin tutkinnolla voi toimia koulutus-, tutkimus-, suunnittelu-, johto-, hallinto- sekä opetustehtävissä eri sektoreilla. Käytännössä siis opettajana ammattikorkeakoulussa tai ammattikoulussa, kouluttajana eri organisaatioissa, esimiestehtävissä terveysalan organisaatioissa tai sitten ihan jotain muuta! Ei kannata ajatella liian kapeasti työmahdollisuuksia, tämä on ylempi korkeakoulututkinto ja mahdollistaa myös jatko-opinnot, eli tavallisimmin tohtoriopinnot (myös lisensiaattiopinnot). Jos olet lähihoitaja ja mietit opiskelua sairaanhoitajaksi, myös tässä tapauksessa työkenttä laajenee, ja samaa voi soveltaa moneen opiskeluun.

2. Edellistä osaamista voi hyödyntää jatkossakin

Sairaanhoitajan koulutus eikä pätevyys ikinä häviä, kuten ei myöskään tuleva maisteritutkinto. Työpaikkaa voi vaihtaa ja mihin tahansa tästä jatkaakin, on sairaanhoitajan tutkinnosta ja hoitotyöstä pelkkää hyötyä, näin todella tietää mitä se työ siellä arkielämän kentällä on. Mielestäni on etu hoitoalalla, että lähiesimiehet ja uusien hoitajien opettajat ovat itsekin sieltä kentältä ja peruskoulutukseltaan hoitoalan ihmisiä. Ja tiedonjanoiselle ihmiselle opiskelu on todella hyvä vaihtoehto työelämän rinnalla, näin voi hyödyntää opittua osaamista työelämässä ja työelämän osaamista opinnoissa. Mielestäni opiskelu kannattaa aina, oli se sitten minkä tahansa opiskelua.

3. Paussi työelämästä

Aikuiskoulutustuki on ihan mieletön mahdollisuus. Itse en tähän ole oikeutettu työvuosien puolesta, mutta mikäli taloudellinen tilanne kestää ja ehdot täyttyvät, niin sivusta seuranneena tälle vahva suositus! Aikuiskoulutustuen edellytyksenä on vuosi nykyisessä työpaikassa ja vähintään kahdeksan vuotta työelämässä. Tarkka määrä on jokaisella yksilöllinen, mutta sanoisin sen olevan 1000-2000€ välillä (laskuri). Mielestäni aika hieno tuki siitä, että saat täysipäiväisesti opiskella!

Toinen vaihtoehto on tehdä osittaista työaikaa, jota työnantajan on velvollisuus antaa, tällöin voi tehdä töitä esimerkiksi puolikkaalla työajalla ja samalla opiskella, jotta taakka ei käy liian raskaaksi. Näistä mahdollisuuksista voi jutella esimiehen kanssa jo ennen opiskeluihin hakeutumista. Opiskelu voi antaa paussin myös kotiarjesta ja -äitiydestä, ja opintojen aikana pääsee haastamaan itseään eri tavalla kuin kotona ollessa, ilmenee Laakkosen ym. (2017) tutkimuksesta.

4. Lisää haastetta ja vastuuta

Opiskelu on itsessään jo omanlainen haasteensa, mutta monta kertaa opiskelun kautta aukeneva laajempi työkenttä tarjoaa lisähaasteita. Haluatko työssäsi lisää vastuuta? Halutko kehittyä ammatillisesti? Kiinnostaako sinua haastaa itsesi työelämässä? Mielestäni opinnot tuovat näihin kaikkiin jonkinlaisen ratkaisun, ainakin hetkellisesti. Ja tuleva työnkuva monesti on vastuullisempi ja haastavampi kuin aiempi. Moni lähihoitajasta sairaanhoitajaksi opiskeleva kertoo, että syy lähteä opiskelemaan oli se, että saa lisää haastetta, lisää vastuuta ja työmahdollisuudet laajenevat.

5. Opiskelijaetuudet

Ei huonoja etuja! Näistä merkittäviä ovat matkahuollon ja VR:n alennukset sekä Kelan ateriaetu, eli saa syödä kaikissa Kela-tuetuissa ravintoloissa muutamalla eurolla. Myös monet nettikaupat ja palvelut saa alennettuun hintaan opiskelijakortilla! Itse hyödynnän ateriaetua yliopistolla, toisinaan kotikuntani ammattikorkeakoulussa sekä aina töissä. Meidän työpaikka tarjoaa korkeakouluopiskelijoille ruoan 1,80€/2,6€ hintaan! Olenkin toisinaan maininnut, että tämä on jo hyvä syy opiskella!

+ Uudet ystävät ja verkostoituminen

Toki ystävyyssuhteita voi saada muutenkin, kuten työelämästä tai harrastusten kautta, mutta opiskelessa kurssikavereita yhdistää jokseenkin sama elämäntilanne. Uudet ystävät ja verkostoitumisen kautta mahdollisesti poikivat työmahdollisuudet on valtavan iso plussa!

Oletko työelämässä ja miettinyt opiskelua? Miksi et lähtisi opiskelemaan? Jos olet jo opiskelemassa, kerro mitä muuta hyvää opinnot toivat sinulle kun lähdit työelämästä koulunpenkille?

Kirjalähde: Laakkonen E, Manninen J & Kauppila J. 2017. Nuoret aikuiset naiset elinikäisinä oppijoina - notkeaa toimijuutta työn, perheen ja opiskelun rajapinnoilla.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole
Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.
Kokeile Skholea kaksi viikkoa ilmaiseksi!