Sen tiedättekin, että terveydenhoitajan tutkinto pohjautuu sairaanhoitajan opintoihin. Älyhyvä juttu, koska minusta terveydenhoitajallakin tulee olla laaja asiantuntijuus sairaanhoidollisista asioista ja ennaltaehkäisevässä työssä on tärkeää tietää esim. monien sairauksien synnystä ja sairauksiin vaikuttavista asioista. Moni terkaksi valmistunut paiskookin hommia jossain uransa vaiheessa sairaanhoitajana. Niin minäkin.

sairaanhoitaja

Valmistumisen jälkeen 2010 tein töitä TAYS:n naistentaudeilla ja lastentaudeilla. Tein keikkaa ja pidempiä sijaisuuksia lasten teho-ja tarkkailuosastolla, lasten infektio-osastolla sekä naistentautien vuodeosastolla. Terkkuja sinne :). Aivan mahtavan opettavaista ja ihanaa, mutta samalla hieman pelottavaa ja stressaavaa aikaa. Vastavalmistunut minä. Vaikeita haasteita. Uusia asioita. Pääosin ihan mahtava henkilökunta. Selvisin ja ennen kaikkea opin. Kunnes tuli hetki, että minulle tuli mahkut hypätä Ylöjärvelle äitiysneuvolaan ja sitten Metsäkylän koulun terkan työn kautta nykyiseen duuniin tänne Hämeenkyrön yhteiskoululle. Oon toiminut nyt reilu viisi vuotta tässä työssä. Terkan työn alkaessa jaksoin vielä käydä muutamia kertoja valvomassa viikonloppuöitä sairaalassa. Mutta sitten perheeni sanoi, että mun pitää himmata ja olla kotonakin vähän. Mutta välillä kaipaan mahdottomasti sairaalaan.

Kaipaan tiimityötä. On sitä tässä terkan työssäkin, paljonkin ja asioita viedään eteenpäin mm. monissa moniammatillisissa työryhmissä. Mutta sairaalassa oli ihan joka hetki työvuorossa muita. Isoja päätöksiä ei tarvinnut tehdä yksin. Aina oli joku jolta kysyä ja joku joka auttoi.

Kaipaan käsillä tekemistä. Katetroinnit, kanyylit, haavat, dreenit, letkut, putket jne. jne. Huomaan, että kädentaidot häviävät, jos niitä ei pääse jatkuvasti käyttämään. Nykyään kädentaidot rajoittuvat minulla rokottamiseen, ompeleiden poistoon, haavojen hoitoon, pienten verinäytteiden ottoon ja ensiaputaitoihin. Kaipaan myös tunnetta, että olen käyttänyt tehokkaasti kehoani. Kävellyt, kyykistellyt, nostanut, kurkotellut. Vaikka olen pyrkinyt tekemään työstäni kehoa aktivoivaa ja olen liikkeessä päivittäin, niin sairaanhoitajan homma peittoaa terkan hommat kyllä kehon kuormituksessa.

Kaipaan vuorotyötä. Yövuoron ainutlaatuista tunnelmaa. Pyhäpäivien erilaisuutta. Arkivapaita. Pidän kyllä toisaalta nykyisen työaikani säännöllisyydestä. Olen esim. vapaa harrastamaan säännöllisesti, en työvuorojeni mukaan, mutta luonteelleni rutinoituminen on myrkkyä. Vaihtelevuus on plussaa ja olen yrittänyt tehdä työpäivistäni mahdollisimman erilaisia.

Kaipaan työvaatteita. Oikeasti. Mikäs sen helpomaa kuin tietää, että vetää sinisen työpuvun päälle, eikä tarvitse pohtia mitä ihmettä tänään puen? Teen töitä omissa vaatteissa ja monesti huomaan ettei vaatekaapissa ole mitään päällepantavaa. Yleensä kuljen kyllä farkuissa ja huppareissa kuten koululaisetkin, mutta aamun huolettomuutta pukeutumisen suhteen kaipaan kyllä

Kaipaan lääkärin opetuskiertoja. Oli mahtavaa seurata kun kandeja oli huone täynnä ja hyvät tyypit opetti. Itsekin opin paljon ja joskus oli makeeta kun tiesi lääkärin kysymykseen vastauksen ja kandit ei :). Osastoilla, joilla itse työskentelin lääkärit suhtautuivat kandeihin ja meihin hoitajiinkin äärimmäisen kunnioittavasti ja tasavertaisesti. Tuli tunne, että töitä tehdään potilaiden parhaaksi aidosti yhdessä.

Naistentautien vuodeosasto oli selkeästi mun juttu, vaikka lapsillakin viihdyin. Kerro sä nyt, missä työskentelet tai missä haluaisit työskennellä valmistumisesi jälkeen. Mitä hyvää näet sairaanhoitajan työssä, mitkä ovat parhaita hetkiä ja mitkä hetket haluaisi unohtaa? Onko siellä ruudun takana terkkoja, jotka painaa tällä hetkellä töitä sairaanhoitajana?

Työniloa !!

Blogin tekstin tarjoaa Skhole
Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.
Kokeile Skholea kaksi viikkoa ilmaiseksi!